ENG
 

Univerza na Primorskem uspešno gosti tuje predavatelje

print

Gostili smo 65 čudovitih gostov!

Junija se je zaključil projekt GOST UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem. V študijskih letih 2016/17 in 2017/18 je študijski proces na vseh članicah UP s svojimi predavanji obogatilo kar 65 tujih profesorjev, s čimer smo še pospešili proces internacionalizacije na naši univerzi.

O gostih si lahko preberete v nadaljevanju: 

Peter Chanthanankone, večkrat nagrajeni režiser in producent, ki se specializira za animacijo kratkih 3D filmov je obiskal UP FAMNIT in s predavanji in praktično delavnico svoje delo predstavil študentom računalništva in informatike. Izvedel je tudi uspešen seminar

Sicer pa predava na univerzah v ZDA in na Tajskem. 

Lenka Mrazova je obiskala UP FHŠ, kjer je predavala s področja arheologije, muzeologije in muzejske pedagogike. Sicer prihaja iz češke Masarykove univerze

Luis Leiva je soustanovitelj španskega podjetja Sciling in njegov tehnični direktor. Pred tem je bil podoktroski raziskovalec na PRHLT Research Center at the Universitat Politècnica de València (UPV)

Obiskal je UP FAMNIT, kjer je predaval študentom računalništva in informatike. 

Jason Alexander iz Lancaster University, Združeno Kraljestvo, je vodilni strokovnjak na svetu na področlu interakcije človek-računalnik, o čemer je predaval študentom računalništva in informatike UP FAMNIT. Izvedel je tudi seminar

Vladimir Gurvich iz RUTCOR - Rutgers Center for Operations Research, Rutgers State University of New Jersey iz ZDA je matematik, ki je obiskal UP FAMNIT in predaval študentom matematike. 

 Sylwia Cichacz-Przenioslo iz poljske univerze AGH University of Science and Technology je matematičarka, ki je na UP FAMNIT prebila 3 mesece in predavala študentom matematičnih znanosti na 2. in 3. stopnji. 

Ante Žuljević prihaja iz Inštituta za oceanografijo in ribištvo iz Splita, Hrvaška. Obiskal je UP FAMNIT, kjer je predaval študentom magistrskega študijskega programa Varstvo narave. 

Endre Boros prihaja iz Rutgers University v ZDA. Obiskal je UP FAMNIT, kjer je študentom matematike predaval o optimizacijskih metodah. 

Tudi Yves Crama je sodeloval pri predmetu optimizacijske metode na UP FAMNIT. Prihaja iz belgijske Universite de Liege

Peter Griffiths prihaja iz University of Suthampton, raziskovalno pa se ukvarja s kadrovanjem v zdravstvu in povezavo s storitvami. Obiskal je UP FVZ, kjer je predaval študentom zdravstvene nege.

Petar Kružić je raziskovalec na Univerzi v Zagrebu, ukvarja pa se z zoologijo morskih organizmov, predvsem pestrostjo koral, njihovi ekologiji, ogroženosti in varstvu v Jadranu. Obiskal je UP FAMNIT in predaval študentom Varstva narave. 

Vladislav Kubon se raziskovalno ukvarja z jezikovnimi tehnologijami na Karlovi Univerzi v Pragi. Na Primorskem je predaval študentom računalništva in informatike UP FAMNIT.

Nevena Kuzmanović je med vodilnimi srbskimi raziskovalkami rastlinske taksonomije in raznolikosti na območju Balkanskega polotoka. Posveča se težavnejšim taksonomskim skupinam s središčem razširjenosti na Balkanu, o čemer je predavala študentom biodiverzitete na UP FAMNIT. Sicer prihaja iz Univerze v Beogradu

Joy Merrell se raziskovalno osredotoča na skupnost in primarno zdravstveno varstvo, zaposlena pa je na Swansea University, Združeno kraljestvo. Obiskala je UP FVZ, kjer je predavala študentom zdravstvene nege. 

Ranko Mirić je prodekan za študijske zadeve in raziskovanje na Naravoslovno-matematični fakulteti Univerze v Sarajevu. Obiskal je UP FTŠ - Turistico, kjer je študentom različnih programov predaval o kulturnem turizmu, turistični valorizaciji, geografiji zaščitenih področij v BIH in varnosti v turizmu.

Iz Sam Huston State University v ZDA je UP FTŠ - Turistico obiskala Velvet Nelson. Raziskovalno se osredotoča na geografijo turizma in sonaravno trajnostni razvoj turizma, o čemer je tudi predavala. 

Istvan Estelyi je na Univerzi na Primorskem bival že tekom svojega doktorskega študija, kasneje pa se je zaposlil na University of West Bohemia na Češkem. V okviru projekta GOST UP pa se je vrnil na UP FAMNIT in delal s študenti matematike in matematičnih znanosti. 

Radmila Nikolić prihaja iz Pedagoške fakultete v Užicah Univerze v Kragijevcu, Srbija. Študentom UP PeF je predavala o težavah subjektivnega ocenjevanja, vlogi družine ob ocenjevanju in o poklicu učitelja. 

David Obdržalek iz Karlove Univerze v Pragi je obiskal UP FAMNIT, kjer je študentom računalništva in informatike predaval o tehnikah podatkovnega rudarjenje za učenje robotov in uporabi FSA v robotiki. 

Adalberto Simeone iz KU Leuven, Belgija je študentom računalništva in informatike UP FAMNIT predaval o virtualnih svetovih in so-prisotni interakciji z virtualnimi in realnimi predmeti. 

Jelena Stamatović iz Pedagoške fakultete v Užicah Univerze v Kragijevcu, Srbija je obiskala UP PeF. Študentom je predstavila razvoj šolstva v Srbiji in zagotavljanje kakovosti izobraževanja. 

Craig Webster prihaja iz Ball State University v ZDA. Obiskal je UP FTŠ - Turistico, študentom pa je predaval o turizmu v prihodnosti, rabi umetne inteligence in robotike v turizmu in gostinstvu in sorodnih temah. 

Ulrike Gretzel poučuje in raziskuje na University of Southern California v ZDA. Študentom UP FTŠ - Turistice je predavala o uporabi družbenih omrežij in informacijske tehnologije v turizmu in megatrendih v turizmu. 

Matthew Turk je predstojnik oddelka za računalništvo na University of California, Santa Barbara in direktor UCSB Four Eyes Lab

Obiskal je UP FAMNIT, kjer je sodeloval s študenti in zaposlenimi. 

Andrea Ward je predavateljica in direktorica za kakovost in izboljšanje poučevanja na Sheffield Management School na University of Sheffield

Predavala je študentom UP FM

Predavateljica dr. Heidi Hauffe iz Fondazione E. Mach v Italiji je bila naša zadnja projektna gostja. Obiskala je UP FAMNIT, kjer je predavala študentom biodiverzitete in varstva narave, zaradi zanimive teme (pisanje strokovnih člankov), pa se je predavanj udeležilo tudi kar nekaj sodelavcev UP. 

Antonello Lorenzini prihaja iz Univerze v Bologni, gostoval pa je na UP FVZ

Študentom je predaval o prehrani in hidraciji med naporom, pri predmetu hrana in možgani pa so študenti poslušali o kalorijski restrikciji in dolgoživosti, ki sta predmet gostovega raziskovalnega zanimanja. 

Goce Naumov dela v Makedonskem muzeju v Makedoniji. Obiskal je oddelek za arheologijo in dediščino UP FHŠ

Jessica Cauchard prihaja iz  Interdisciplinary Center Herzliya v Izraelu, kjer se raziskovalno osredotoča na nosljivo, mobilno in vseprisotno računalništvo. Zanimajo jo oblikovanje, razvoj in evalvacija različnih novih načinov interakcije.

Gostovala je na UP FAMNIT.

Kee Guan Ng prihaja iz Warnborough Collega v Združenem Kraljestvu, kjer je profesor poslovanja in upravljanja. 

Obiskal je UP FM.

Profesorica Raquel Guiné je ena izmed vodilnih znanstvenic na področju živilstva, znanosti o prehrani in živilih. Prihaja iz portugalske Polytechnic Institute of Viseu.

Obiskala je UP FVZ

Jens Grubert je vodilni strokovnjak na svetu na področju Dopolnjene resničnosti in predava tovrstni predmet na Coburg University of Applied Sciences and Arts v Nemčiji. 

Gostoval je pri predmetu dopolnjena resničnost na UP FAMNIT

Satu Lautamäki je osrednja predavateljica na School of Business and Culture na Seinäjoki University of Applied Sciences na Finskem.

Svoj obisk je realizirala na UP FM

Antonio Musaro se raziskovalno osredotoča na proučevanje skeletne mišice in regeneracije. Prihaja iz italijanske Sapienza University of Rome, obiskal pa je UP FVZ, kjer je predaval magistrskim študentom aplikativne kineziologije in dietetike. 

David Edgar je profesor strateškega in poslovnega preoblikovanja in član oddelka za poslovno upravljanje na Glasgow School for Business and Society

Predaval je študentom UP FM

Dr. Kaveh Bazargan izredni profesor  na področju interakcije človek - računalnik na oddelku za sociotehnološki sistemski management na Fakulteti za management in računovodstvo Shahid Beheshti (National) University v Iranu. 

Obiskal je Oddelek za informacijske tehnologije in znanosti UP FAMNIT

Cagri Bulut je izredni profesor managementa na oddelku za poslovno administracijo na turški Yasar University. Obiskal je UP FM

Aaron Quigley, predstojnik oddelka za interakcijo človek-računalnik na Univerzi St. Andrews na Škotskem je tri tedne bival na UP FAMNIT.

Osebna spletna stran: povezava

Julita Sansoni iz Univerze v Rimu - Sapienza je gostovala na UP FVZ.

Wolfgang Huerst iz nizozemske University of Utrecht je novembra 2016 predaval študentom programov Računalništvo in informatika na UP FAMNIT

Osebna spletna stran: povezava.

Peter Mackelworth sicer prihaja iz Velike Britanije, a je svoj dom našel na Velem Lošinju, kjer dela kot vodja raziskovanja na Institutu Plavi Svijet (Blue World)

Predaval je študentom biodiverzitete in varstva narave na UP FAMNIT

Bojan Hamer iz rovinjskega inštituta Ruđer Boškovič, osrednjega hrvaškega inštituta na področju naravoslovja in biomedicinskih znanosti ter raziskovanja morja, je predaval študentom varstva narave na UP FAMNIT

Marija Ljuština iz Filozofske fakultete Univerze v Beogradu je obiskala Oddelek za arheologijo in dediščino UP FHŠ.  

Več o njenem obisku: povezava

Ana Grdović Gnip iz bližnje univerze v Puli Juraj Dobrila, cel semester predava študentom finančne matematike na UP FAMNIT

Še ena predavateljica iz inštituta Ruđer Boškovič  redno obiskuje UP FAMNIT - Dijano Pavičić Hamer smo ujeli pri delu s študenti v univerzitetnem kampusu Livade. 

Mario Novak je bioarheolog, ki trenutno dela na zagrebškem Inštitutu za antropologijo in dela na področju bioarheologije in forenzične antropologije, paleopatologije in starodavne DNA. 

Konec maja je obiskal UP FHŠ

Miloš Spasić je kurator prazgodovinske zbirke v beograjskem mestnem muzeju

Študentom UP FHŠ je predaval o različnih vidikih življenja v poznem neolitiku. 

Borislava Eraković prihaja iz Univerze v Novem Sadu. Obiskala je UP FM in študentom predavala o poslovnem prevajanju in terminologiji. 

Marcin Anholcer iz Poznan University of Economics and Business je vsakoletni gost na UP FAMNIT. Za študente matematike v ekonomiji in financah je izvedel predmet finančna matematika. 

Paul Coulton je oblikovalec iger, programer in izdelovalec programske opreme na Lancaster University.

Za študente računalništva in informatike UP FAMNIT je organiziral predavanje na temo interakcije v razširjeni in virtualni realnosti in vaje na temo oblikovanja. 

David DeVallance prihaja iz West Virginia University, ZDA. Gostoval je na UP FAMNIT, študentom pa je predaval o trajnostni uporabi lesnih materialov in trajnostnega gospodarstva. 

Andrew Paul Fabel je profesor na Mississippi State University, ZDA. Za študente UP FAMNIT je izvedel predmet Topologija. 

Adrian Gradinar je strokovnjak na področju načrtovanja interakcij na Lancaster University

Za študente računalništva in informatike UP FAMNIT je izvedel celodnevno delavnico, skozi katero je predstavil metode načrtovanja novih izdelkov in storitev. 

Miklos Kresz prihaja iz madžarske University of Szeged

Za študente računalništva in informatike UP FAMNIT je izvedel predmet Izbrana poglavja iz teoretičnih osnov računalništva. 

Jonathan Woody je statistik iz Mississippi State University.

Študentom matematike na UP FAMNIT je Predaval je predaval o matematičnih vsebinah v angleškem jeziku, s posebnim poudarkom na statistiki. 

Sindey Grospretre prihaja je izredni profesor na francoski univerzi Universite de Franche-Comte.

Predaval je študentom aplikativne kineziologije o analizi gibanja in obremenitev človeškega telesa. 

Esther Nova je obiskala UP FVZ

Prihaja iz Institute of food science, technology and nutrition v Španiji, predavala pa je o povezavi med uživanjem alkohola in nekaterimi življenjskimi dejavniki z mikrobno združbo pri zdravih odraslih posameznikih.

Emina Kopas se je maja mudila na UP PeF

Prihaja iz Pedagoške fakultete v Jagodini Univerze v Kragujecu, Srbija, študentom pa je predavala o sodobnih načinih poučevanja in učenja. 

Sanja Maričić prihaja iz Pedagoške fakultete v Užicu Univerze v Kragujevcu, Srbija. Tudi ona je obiskala UP PeF.

Študentom je predavala o didaktiki matematike.   

James Kennell je priletel iz Velike Britanije. Dela na University of Greenwich, maja pa je obiskal UP FTŠ TURISTICO

Predaval je o festivalskem turizmu in turističnih prireditvah, ter pri tem uporabil resnične primere iz Velike Britanije.  

Marco Zuffi iz Prirodoslovnega muzeja Univerze v Pisi je obiskal UP FAMNIT

Predaval je herpetologijo (znanost o dvoživkah) študentom magistrskega programa Varstvo narave

Allan Brodie je raziskovalec angleške zgodovine, dela pa na instituciji Historic England

Izbrane vidike angleškega turizma je predstavil študentov UP FTŠ - TURISTICA

Rodolfo Baggio iz Universita Bocconi v Italiji se ukvarja z z IKT in kompleksnimi sistemi, med katerimi je tudi turizem. 

Predaval je magistrskim študentom UP FTŠ - Turistica.

dr. Rob Davidson je direktor podjetja MICE Knowledge in predavatelj na številnih evropskih turističnih fakultetah. 

Predaval je študentom UP FTŠ - Turistica

Mladen Kučinić prihaja iz biološkega oddelka Fakultete za matematiko in naravoslovje Univerze v Zagrebu

Predaval je entomologijo študentom UP FAMNIT

   

Informacije o vseh 34 profesorjih, ki so že in še bodo obiskali UP Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) so objavljene na tej povezavi, ostale fakultete pa so gostovanja sproti napovedovala v svojih novičkah. 

SPLOŠNO O PROJEKTU:

  • Naziv Projekta: GOST UP - Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem
  • Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. junij 2018
  • Vrednost financiranja: 258.863 EUR
  • Kontaktna oseba: Aleš Oven (ales.oven@famnit.upr.si)
Lenka Mrazova s poslušalci in študenti UP FHŠ.  

 

Projekt GOST UP– Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Več o skladih EU v Republiki Sloveniji si lahko preberete na spletni strani evropske kohezijske politike v Sloveniji: www.eu-skladi.si